Kuala Lumpur Menopause

Sesungguhnya Kota itu nafasnya hanyir
muntahnya berkahak memualkan tekak
menjolok halkum sesak berbaur
neon-neon pun hidup memedih mata
lalu ain ini terpaksa ku lontarkan jauh
berpaling namun tidak ku dusta lagi

Kaki ini sudah penat
longlai kian membatu
berpasak goyah lumpur berhingus
kudrat sudah luntur
iradat masih utuh

namun suara itu berkata :
“…Hei anak Sg. Derhaka, bukankah kamu utusan itu…?”

Disinun
dibenua kecilku
Samarkand subur bukan mimpi lagi
Al-Shams bersinar
“Sungguh…” bisik benua itu

Di Sungai itu
aliran lesu tambah berliku
Aku tidak mahu hanyut lagi
Ku biar Kota itu tenggelam
Selamat tinggal tikus mondok
bayangku akan menjadi teman setiamu

Nukilan tercetus setelah 7 hari menghirup udara segar dibenua baru, di tepi pantai Tok Jembal

31 Responses to “Kuala Lumpur Menopause”

  1. sang persada jiwa…amat terusikterentap dek lunak bicara seni..

  2. I doubt you're a scientist, doc.

  3. nahmy,bukan selalu ilham seni mencuit minda.itupun kena ada pemangkin yang betul baru teruja

  4. SPD,I am having the same feeling sir…weird…

  5. kadang-kadang letih dan bosan dengan hiruk pikuk.

  6. Alahai doc, kesiannya warga kota Kuala Lumpur itu…

  7. deep, Doc. Very deep. I miss my Terengganu too😥

  8. i bet nanti akan ada banyak lagi cetusan hati ye…

  9. Fisal admar,hiruk meletihkan dan pikuk membosankanOldstock,Yang terlibat hanya tikus mondik aje :)balqissy,Perhaps, your Terengganu miss you too…NIzam Ariff,Ilham tercetus bila ada mangkinnya…di sini pantai, laut serta bayu China selatan seakan-akan menggeletek minda untuk memuntahkan karya.

  10. tidak pernah betah dengan hiruk pikuk suasanabiar dikata kolot, ortodoks atau mungkin kodok yang sentiasa menyorokbumi Terengganu memberi seribu erti kehidupan bagi yang mencariuikkkksssss….panjangnyertumpang lalu ye doc..peace!!

  11. Best kan balik ke kampung sendiri?I too never regretted that decision I made back in 1996 to come back to Kuantan for good.If U ever pass by Kuantan, do drop us a tinkle (me and Koka). Boleh meet up for a cuppa coffee!

  12. peace, love & harmony..

  13. my,kodok yang ortodoks kalau keluar dari tempurung sudah tidak kolot lagi. Ganukite sentiasa dihati.tumpang lalu sokmo pun tak pe :)Jehan Bakar,Nak kata best tu memang best le. Kira beruntung pun ye juga. Masih ramai teman-teman yang menyimpan cita-cita tapi tak kesampaian. I still have Koka's HP no, if he hasn't switch to a new one. Insyaallah, will helo your hubby if I pass by your place. Send my warmest regard to him. Tengok FB did nampak bertambah sihat. Alhamdulillah.mulan,I find peace, love and harmony here, di benua kecilku😉

  14. dr sam… kuala lumpur patut diremajakan

  15. besi,setuju…ia perlu disolek dengan wajah yang baru. Namun yang paling penting ialah isi hati sipemunya wajah itu – ia perlu cantik.

  16. salam Dr,Begitu mendalam. Sebenarnya, nak balik kg jer kan? huhu.:)

  17. السلم عليكم ورحمة اللهMoga sahabat sihat hendaknya di sana..Lebih rela hujan batu di negeri sendiri..

  18. Hunny,Salam Hani. Balik Ganu dapat ilham :)Abd Razak,Waalaikumussalam sahabat. Alhamdulillah syukur.

  19. salam…….touched!

  20. ASH,semoga ilham masih tidak tercalar.

  21. kecik hati kanda yang seperingkat dengan Kuala Lumpur😦

  22. Zendra-Maria,Usahlah berkecil hati kandabiarpun usia kanda selari kotanamun tiada cacat celabahkan anggun jua dimatalagipun bernukil dindahanya untuk gurindam luka larakhas buat tikus mondok kota

  23. Assalamualaikum Dr Sam..:)Lama rasanya tidak kelihatan..sunyi sepi bersama detik masa..Apakah mungkin..Merindu pada tikus mondok kota..:)

  24. saya suka kuala lumpur. seni binaannya. kehidupannya. sejarahnya. penghuninya. tapi bukan pada kesesakannya. dan pada PATInya.

  25. Waiting for your writing..Too busy to write?…Please…duhai bayu laut, bisikanlah sesuatu untuknya..duhai hujan, titiskan sesuatu buatnyaduhai ombak, damparkanlah kalimat yang hikmat..hehe…I think those keropok lekor make you so senyap..

  26. I miss my kuala lumpur😀

  27. Assalam DrSamPantai membentang, membentangkan kehidupan yang amat berbagai rencahnya.Laut melaut, melautkan harapan yang tak kurang ragam ketaktentuannya. Itu secebis Terengganu bagi saya. Semoga babak-babak dilalui DrSam di padang Terengganu yang amat luas di sana sentiasa berupa cerita bahagia.

  28. Selamat tahun baru Dr…

  29. saya anak malaysiawalaupun 40 tahung lebih duk KL namun hati selalu atah wakah kg nelayan

  30. waaahh so nice…

  31. wow! now you're a poet?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: