I’m coming home!

The Monsoon rain welcome me with a thunderous applause, hammering on the roof of my parent’s house when I set my foot for another timeless visit to the charming and mystical land of my rightful birthplace, the Keropoklekor land. It marked the end of dry a season and the beginning of a wet season. It also marked the start of another cycle to my endless life  journey. Fate is gradually stretching its finger and touches my conscience – it is time to pack and go back. It is time to go home. I’ve finally decided to settle down and later spend my golden years in a secluded corner of the Keropoklekor land. I am going to open another chapter in my life. It is not  a new chapter but a reincarnation of time that fortify the umbilical connection between yours truly and a place where my childhood memory lingers happily waiting to be romanticize again and again. This time I am leaving my ghost behind for good, chained and chastised onto the world that I’d never want to look back.   
In my homeland, I saw many things are different now, but yet many things remain the same. The intimate feeling and the connection with the whole place and its people are as strong as ever. The fondness to having mankind favorite past time- a leisure siesta under a coconut tree watching the horizon has never changed. When I first felt in love with the salty breeze of the sea, it haunted me for life.  This is my destiny, prescribed by the Almighty. In fact this coincides very well with my planned life milestone, except a year earlier.  Most of my childhood friends who we used to play police sentry and ikan skila are  nowhere to find, probably struggling and joining  the rat-race army somewhere in the big city.  I need to  pick remnants of my previous life though to make a good compliment to spearhead and jump-start my new future.

As I am about to start my new journey, I can no longer ignore the inconvenient fact that I’m am also laving part of my colorful history behind. Many lessons had been learned. During my short alliance with that superficial life, many friends are made and friendship are forged. True friends are hard to find but upon finding one, they are a gem to be grasped upon.  I hope that portion of my life journey has made me wiser and even stronger.

An old friend of mine used to utter this lines to me when I was looking for an answer during one of our soul searching escapades in Ayer Keroh, Melaka more than two decades ago :  

Setinggi manapun sang helang terbang
pabila senja menjelang
hinggap dan kembali lah jua ia ke sarang

That wisdom speaks directly to my soul.

I am really looking forward to my new life. I hope the Monsoon, the whole critters of Keropoklekor land and the seafarers from the South China Sea will welcome me with their open heart. The world seems to stuck here in the Keropoklekor land for now. This is  home. This is a place where I belong.

Timeless and beautiful vista like this is a trademark of Keropoklekor land. It will be forever engraved in my heart.  This time it won’t be a distant fatamorgana featured  only in my dream. I just open my window and the reality is revealed before my eyes day in and day out.


The face of Keropoklekor land has changed a lot. This gloomy and lifeless spot used to be a bustling jetty full of activities for  small diesel-engine boats to shuttle people from Kedai Payang to Seberang Takir and other kampung along the Terengganu river. These makeover and other modernization are now creeping into the life of local people. Oh yes…I almost forgot. Keropoklekor land is now a bandaraya.

These two lovely soul, my parent is the biggest motivation to me. The big decision to relocate myself to the Keropoklekor land is mostly inspired by them. They had done their best part to bring me up and put me where I am now. It is my part now to carry out a son’s duty –  to serve them well. 

42 Responses to “I’m coming home!”

  1. mak nya putih melepak

  2. pB,Yunnan mali

  3. Salam..Doc,long time no see lah..anyway,bila balik ganu?? dlm entry tu gaya2nye macam nak balik duduk ganu je..bila tu??insyaAllah ada rezeki nadia pun nk balik dok ganu jugak..

  4. Naddiea,Salam. Insyaallah secara resminya November 2012 jadi orang Ganukite. Memang niat dah ada lama. Jika Naddiea dah pasang niat tu, Insyaallah minta dimakbulkan dan segala urusan dipermudahkan. Segalanya ditentukan oleh Allah S.W.T. Kita hanya merancang.

  5. As-salam DrSamKaget saya dengan cerita DrSam ini. Lalu saya menoleh ke paparan-paparan lain sebelumnya…. Walau apa pun, memang kita sendirilah yang berhak dan sepatutnya merencana perjalanan hidup kita. Bagi saya, dapat kembali ke tempat tumpah darah kita sendiri, menabur bakti kita di situ pula, terutamanya untuk ayahbonda yang dikasihi, tentulah satu peluang keemasan yang tak sewajarnya dilepaskan. Apa lagi jika tempat bermain kita sudah jadi tempat jatuh!Namun, tak mengapalah, sesekali, tempat jatuh dikenang juga. Apatah lagi sebab di situlah juga kita pernah bermain… untuk kesekian lama.Selamat menjalani penghidupan baru, di bumi yang sepatutnya tak asing bagi DrSam!

  6. This comment has been removed by the author.

  7. Temuk,Alhamdulillah dan saya memanjat kesyukuran itu kepada Dia yang menentukan segalanya. Niat kembali mencurah bakti di tanah tumpah darah serta kedua ibu bapa memang sudah lama saya semat disanubari. Hampir 13 tahun saya menunggu, namun alamat serta asbab tidak kunjung datang. Ketika pulang dari berdoa di Raudah khabar gembira tiba dari Tanahair. Alangkah gembira tidak terhingga sehingga hampir menitiskan airmata. Saya hanya ingin menunaikan tanggungjawab sebagai seorang anak kepada kedua ibubapanya. Selama ini kesibukan bekerja dan tipu daya kehidupan menafikan masa dan ketika.Saya teringat pesan seorang ustaz pabila dimaklumkan khabar gembira ini "menatap wajah ibu pahalanya sebesar menatap Kaabah". Subhanallah.

  8. السلم عليكم ورحمة اللهMoga sahabat sihat hendaknya dengan izin~Nya…aamiinSelamat kembali. Moga Allah menempatkan kebaikan yang banyak buat sahabat di sana dalam meniti kehidupan seterusnya dan dapat menunaikan tanggungjawab terbaik buat ibubapa sahabat…aamiin

  9. And what a future it'll be doc. Good for you. Honestly though, will you not miss the life you left? Not even a little bit?Happy Eid ul-Adha doc🙂

  10. Abd Razak,WSM sahabat. Amiin dan insyaallah. Syed,Looking back, I have no regret whatsoever. Honestly speaking, yes I did miss my past life. Both the camaraderie and the place. But life has to move on and I find solace in my new domain.

  11. polis sentry! its for the 80's kid too🙂 love it.

  12. Faisal Admar,Correct. Classic past-time games of the yesteryear.

  13. salam aidil adha…

  14. zino,Salam Aidil Adha buat zino sekeluarga.

  15. Waaaaa…bestnye Ganu kiter! Saya pernah ckp dgn cik abang next to my hometown Melaka my choice for retirement place will be Ganu Kiter! Tahniah DrSam for the big move; insya Allah hati lebih tenang dan rezeki lebih berkat bila dekat dengan orang tua. Eh my mom pun dari keturunan Yunan..tapi dah jauh sgt dah! Looking forward to more updates in Ganu Kiter in the future!

  16. Selamat Hari Raya aidiladha Doc… Moga sentiasa dilimpahi rezeki barakah dari ALLAH.. Doc dah balik sana ke?Husband Reen pun nak ke sana jika diizinkanNYA..Adalah tanah sekangkang kera tengah diusahakan di sana.. InsyaALLAH..doakan kami pula ye..:)

  17. HLiza,Memang best tak terkata :)Kalau itu sudah disuratkan Insyaallah pulanglah jua perantau ke kampung halaman. Dalam kepala memang macam-macam dirancang persediaan untuk persaraan. Jika ikutkan penanda aras kehidupan saya yang dilukis secara syok sendiri dulupun hampir-hampir sepadan.

  18. UmmiAbi,Salam Aidil Adha buat Reen sekeluarga. Insyaallah jika dah ada niat tu dan diusahakan bersungguh, mohon diperkenankan olehNya. Saya doakan semoga cita-cita murni Reen juga tercapai. Amin.

  19. welcome home..!!!

  20. Assalamualaikum Dr,Maafkan saya. Sebenarnya sudah beberapa kali saya cuba menulis komen di sini, tapi Android gajet saya tak dapat melepasi word verification pada ruang komen Dr ni. Saya memang jarang berblog menggunakan laptop atau netbook.Kali ni, saya buka laptop demi nak mencatatkan sesuatu juga di sini.😀.Walaupun dah habis hari Tasyrik, saya ucapkan selamat hari raya aidil Adha buat Dr Sam sekeluarga. Terengganu adalah antara destinasi yang tersenarai dalam cadangan lokasi percutian kami hujung tahun ni. Tak taulah tercapai atau tidak impian ni. Kali terakhir saya ke Terengganu pada tahun 1991. Itupun sebab bawa rombongan sekolah…beberapa bulan sebelum nikah (sambil beli songket dan barangan tembaga untuk majlis kahwin..hehe)

  21. selamat pulang perantau, no such place like home….

  22. Assalamualaikum Dr Sam:)Alhamdulillah..Bersama kita mencurah bakti di tempat kelahiran..:)Tempat jatuh lagikan dikenang…Inikan pula tempat bermain kan..:):)

  23. Dr sam… pic yg disanp semuanya cantik2…🙂

  24. mulan,Terharu…CkLah,Waalaikumussalam CkLah. Saya pun ada menerima beberapa komen tentang verifikasi komen di blog. Sesetengah rakan dah tak nak komen di blog, dan hanya berbicara di FB aje. Namun bila Cklah maklumkan baru tergerak hati nak godek dekat 'setting' blog. Terus buang :)Terima kasih CkLah kerana sangguh menghabiskan pantang berlaptop dan meninggalkan jejak di sini.Bagi pihak seluruh penduduk Terengganu, saya mengalu-alukan ziarah dan kembara CkLah sekeluarga ke Negeri Cantik, budaya menarik, orangnya pong baik-baik belake…

  25. nahmy,Home sweet home… Pn. Kartini,Waalaikumussalam kak. Insyaalah jika diberi kudrat, iradat dan keafiatan olehNya, bakti dicurah dengan bersungguh-sungguh. Memang banyak sungguh tempat jatuh di sinun. Parutnya pun masih berbekas.besi,TQ. Masih belajar lagi. Kongsi setakat yang boleh.

  26. Liyana,The air is so fresh here in the keropok lekor land. thanks.

  27. ah doc, seriously i'm jealous with your pictures! nice

  28. Faisal Admar,thanks Faisal. point and snap je.

  29. good news for you, Doc. ^^ have a blast life!😛

  30. balqissy,Thanks balqissy. Wishing you a great life ahead too.

  31. I wish all the best for your move to keropoklekor land. enjoy the fresher air and being close to your parents.

  32. Dr Sam… saya pun nok balik kampung jugok….nok settle down dinung jugok..huhu. Jeles kat Dr Sam nih:PPS: kalau ada vacancy untuk kuli macam saya, Dr Sam bagitau neh:D… JazakaAllah Dr.

  33. hmmm…..hmmm…..hmmm..nothing much to say….selamat pulang wahai pejuang!

  34. 3yearshousewife,Thank you madame. Right now, I am feeling as if I am the luckiest guy in the whole planet :)Afida Anuar,Lama dok dengor kabor berita. Senyap tupah. Semoga doa termakbul dan diperkenankan olehNya. p.s: Saya pong kuli jugok. Kalau boh lame doh saya ambik Afida kerja. Tapi kalu dok keberatan hantar le CV, mane tahu rezeki tak di sangka-sangka :)ASH,Perjalanan masih jauh dan jihad perlu diteruskan. Terima kasih ASH.

  35. Tu la…nok wak gane dr sam…takdop suara doh lening… Aminn..insyaAllah..hmm..cv tu nok hantor ke mana yer dr sam? he he;)

  36. Afida Anuar,Saya doakan semoga masih bersemangat dan mampu berkongsi pengalaman dan cerita dengan rakan-rakan bloggers yang lain.Boleh hantar CV ke shamsulbahri68@gmail.com atau shamsul@umt.edu.myInsyaallah kita sama-sama tolong mana yang mampu.

  37. He also touches a bit on the cleaning aspects of water separated into alkaline water and acid water, but with not quite as much contempt. [url=http://www.ukdresshop.co.uk]Homecoming Dresses[/url] [url=http://www.expeditionparkaca.com]canada goose outlet toronto[/url] chmdfgi jftflco http://www.londongenuinepandora.com hqrjdim [url=http://www.femmescanadagoose.com]Canada Goose Langford Parka[/url] ztfojct qjsfyqh [url=http://www.promkleidde.com/]Organza Prom Kleid[/url]

  38. Located in the Cascade Range, the park has outstanding alpine scenery, including high jagged peaks, glaciers, icefalls, hanging valleys, and mountain lakes in high glacial cirques.Click the link for more information. [url=http://www.ukdresshop.co.uk]Bridesmaid Dresses uk[/url] [url=http://www.expeditionparkaca.com]canada goose toronto[/url] hxwcbkt ujiiuyb [url=http://www.londongenuinepandora.com]thomas sabo uk[/url] qwhvuxs [url=http://www.femmescanadagoose.com]canada goose[/url] jpqnvmd rfcsaam [url=http://www.promkleidde.com/]http://www.promkleidde.com/[/url]

  39. When i can't stand bogus household leather. [url=http://www.ukdresshop.co.uk]Mother of the Bride Dresses[/url] [url=http://www.expeditionparkaca.com]canada goose canada[/url] yeyqdbp hfufvsp [url=http://www.londongenuinepandora.com]thomas sabo bracelet[/url] ifhhyty [url=http://www.femmescanadagoose.com]canada goose paris[/url] vndsxiy aizzvlp [url=http://www.promkleidde.com/]kleider abendkleider[/url]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: