Lowering down the curtain with Lo’ lit

Over a steaming spread of this lo’ lit goodness, I laid back and surrender myself to a feel of a zen-like stillness while pondering upon my colorful life in the past years. The overwhelming dose of nostalgia over the many ups and downs of my life journey, has led me to believe that live has many things to offer and full of surprises.

These metamorphosis phase of life, just like lo’ lit is another transformation from a natural God send produces and his wonderful creations into a kaleidoscope of edible sensation for his loyal disciples and the one who believe that in order to survive, we have to eat…of course.

Now, if you ask me how these brilliantly transformation takes place, from the basic ingredient into this C4-like wonder, I wouldn’t know and not sure myself. The experience has long gone, when I was still a small kid, during a rice harvesting season in Kg. Sg. Derhaka. My late grandmother was the one who dealt with this heavenly crop while me, who was just contemplating to melt everything she generously invented into my eager mouth. For the uninitiated who has been asking this lo’ lit recipe, I have to excuse myself and let the others who have a better memory and wisdom to give the answer. And yes, I don’t eat recipe, I eat anything that materialized from the good culinary practices. Probably that is the one thing I need to learn this new year. Digesting all the good recipes.

For all intents and purposes, again I am in the center of the universe. My life will seamlessly continue to evolve in harmony with the morphing and ever-changing habitat, blend in well with the natural ecosystem and change to the tune of my insane surrounding. My epic life journey once again begins. Lets start our first step with bismillah and pray to Allah that the days to come will be full of joy and laughter, surrounded with the ones that we loved dearly and most of all, showered with all the mercy and love by the ONE.

Have a great and prosperous year ahead guys!

45 Responses to “Lowering down the curtain with Lo’ lit”

  1. Happy 2010 doctor.Lets start our first step with Bismillah. Thanks🙂

  2. hazeleyed lady Says:

    Happy New Year Doc.Wishing you health and wealth in 2010

  3. laki cikgu kimia Says:

    wow! macam corelle!😀 happy new year doc!

  4. Salam tahun baru 2010 Dr. Kuih lo'lit? First time tau kuih ni, masih ada yg membuatnya ke?

  5. Faisal Admar Says:

    happy new year doc :)btw, what's that? looks yummy tho.

  6. IRIS,Happy New Year to you too!hazeleyed lady,TQ and wishing you all the best wishes and prosperous year ahead.laki cikgu kimia,Ha…ha…nampak aje. Happy new year bro.kenari,Salam tahun baru kenari. lo' lit memang ada yang masih buat, tapi tak sesedap dan sehalus buatan arwah tok.Faisal Admar,Happy new year to you too Faisal. New year, new look nampak :)that is lo' lit, a traditional but almost forgotten past-time delicacy, abundance during the rice harvesting season.

  7. CatlinaFly Says:

    salam dr sam..selamat menyambut tahun baru..moga dilimpahkan rezeki olehNya sokmo..:) dari saya, fly dan e-ein..

  8. Mia's Mom Says:

    Salam DrSam :-DI almost thought I am reading something from the Copenhagen Meet! :-DOur prayers for your Happiness😀

  9. Sir Pök Déng Says:

    Dokter Seng,The wajik-looking lo' lit must have been a blast in your childhood memories, just like the tenderness of qasidoh (or hasidoh) dough in mine!Wish you happy new year 2010.

  10. CatlinaFly,Salam. Semoga tahun mendatang memberi kebahagian yang lebih kepada Catlina, Fly dan baby Ein.Mia's Mom,Salam sis. Thank you for the wish. That lo' lit summarized all the beautiful effort and intricate crafmanship by our ancestors – much better taste than the resolution and the talk-cock at the COP15 :)Sir Pok Deng,Actually and to be frank to you sir, I was browsing for the 'wajik' when I saw this suspicious looking 'lo' lit' lying helplessly on a table at Pasar Kedai Buloh.Haven't tasted qasidoh for ages. Now you're making my saliva dripping.Have a blasting year ahead sir!

  11. Dr. Sam,Happy New Year to you and family, also to all reader here.All the best for next year.Tikno

  12. Tak paham sebenarnya..kuih lo'lit? Tak pernah dengar, tak pernah jumpa..good..discover new thing on the second day of new year..Happy new year doc!

  13. Salam Dr.Sam.Kasidah or qosidoh ? sedap belake tu.tapi mahal belakelah kekgi.

  14. Abd Razak Says:

    Salam…Alhamdulillah, Allah beri masa lagi utk kita terus hidup dan semoga ruang yg sedikit itu diambil sebaiknya utk terus menambahkan amalan kita sebagai bekalan kita nanti di sana.

  15. grow2g3th3r Says:

    Selamat Tahun Baru Dr.Sam….Moga tahun ini dapat kita semua tempuhi segala dugaan dengan redha,dengan semangat yang jitu dan dengan penuh istiqamah…

  16. tikno,Thank you tikno. Happy New Year to you too.Hliza,Kuih lo' lit makanan tadisional Ganu atau mungkin tempat-tempat lain yang sewaktu dengannya menanam padi. Biasanya banyak kedapatan apabila tiba musim menuai, dimana salah satu aktiviti ialah memasak lo' lit daripada padi yang baru dituai.Happy New Year Hliza!Abu muaz,Salam. sebutang ganu qosidoh. Jadi mahal sebab status bandaraya tulah gamoknya.Abd Razak,Salam sdr. Ya, Alhamdulillah masih diberi masa dan peluang olehNYA.

  17. grow2g3th3r,Selamat tahun baru dla. SEmoga tahun ini menjadi tahun yang cemerlang dan lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.

  18. Cahaya hidup Says:

    salam maal hijrah….Utk Dr sam sekeluarga…

  19. Dinda, tahun baru, azam baru, sikap baru, kereta boleh baru tapi teropong tetap hok yang lama…. :)Salam kpd dinda zaida dan kiddos

  20. salam masehi 2010 doc. semoga lebih makmur, sihat & bahgia hendaknya…

  21. tchersally Says:

    Happy New Year Doc!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  22. drsam..selamat tahun baru ya..mg yang baik itu terus dtg pada drsam..amen..

  23. Oo…oo.. lo'lit and C4.. should they look-alike, will any army officer or anyone in the near future does take the latter as their last supper..? na'uuzubillah..

  24. Happy 2010 Doc.Am not sure about the kuih but it look like what we in Johor call Kuih Kepal. Delicious but oh so sweet!Something that I can only take sparingly…sigh!Salam

  25. selamat tahun baru……….semoga semuanya baik2 hendaknya

  26. Rasanya macam pernah makan.. tapi tak ingat di mana dan nama kuih tu. Yang berbiji tu beras yang digoreng tanpa minyak dan di tumbuk halus ke ? err.. lama tak makan.

  27. Doc,Happy 2010. Stay healthy and enjoy life.

  28. patungcendana Says:

    salam doc…happy new year to you and your family…ps…dah tengok movie sherlock holmes ke belum? teringat zaman sekolah baca buku dia…hehe…

  29. happy 2010 to you doc. may all the best things coming to your door step.

  30. happy new year doc😉 btw, gembira dgr ayat nih. Lets start our first step with bismillah.

  31. ReActivate Says:

    ::: askm dr.sam selamat tahun baru? whats lo'lit actually? 1st i thought its wajik, ye ke? [huhu] 1st time dengar ni.. mcm kat melaka gakler, ramai yg tak penah dengar kuih ni sbb hanya keluar pada bulan ramadan ajer iaitu kuih serabai [huhu] keropok inang2 pon ramai yg tak tahu.. [hehe] neway bro, citer pasal makanan ni, terliur plak nanti.. happy new year bro, semoga sihat & bahagia selalu! keep on blogging dr.!

  32. HAPPY NEW YEAR DOC!gave a great year ahead k..take care.

  33. Doc,lo'lit ni nampak sedap la.yang pasti mesti manis sungguh kan.ni kalo carik kat pasar payang insyaallah ada kot..tapi bila pegi pasar payang mata dh mula rambang.last2 beli benda2 yg sama n yg biasa makan jugak.hihih…

  34. PerantauSepi1306 Says:

    musti manis nie… salam 2010 to you to.. may you have a greta year ahead😀

  35. Meen Eunos Says:

    Salam tahun baru DrSam.semoga tahun ini membawaseribu satu erti dalamhidop Dokte sekeluarga.=)

  36. Happy new year DrSam…kuih itu tak pernah jumpa..tapi nampak manisss and sedap perhaps..:)

  37. aliff muhammad Says:

    Salam,Doc,"Lo'lit"…waa tak pernah dengar nama ni. Namun kalau tengok rupa mirip wajik Kesirat makanan tradisional orang negori.

  38. cendawanintim Says:

    rasa nak makan pulak tgk lo'lit tu…tetiba teringat zaman arwah tok buat lo'lit!selamat tahun baru 2010, moga tahun ni akan menjadi antara kenangan termanis semanis lo'lit tu!

  39. "Api ne ya" juga bro……apa perkembangan buluh perindu yang terhangat?

  40. JohnJenin Says:

    Moga penutup tahun 2010 jugak dihidangi dengan kemanisan bak loklit..🙂

  41. Cahaya hidup,salam kembali. semoga tahun ini memberi lebih cahaya kesempurnaan buat kita semua.zendra,Azam baru takde, tapi azam selama ini memang tak nak pakai dah teropong ajaib tu :)nahmy,Salam anno domino buat sekelian kalinya. Semoga semuanya sejahtera.tchersally,Welcome back to the school chee goo!pal7,Salam melangkah ke era baru pal7.

  42. yohteh,lo' lit explosive nature will truly expose if one overly consume them with air nira kelapa, gamoknya lah…NanaDJ,kuih kepal…another lo' lit variant in another part of peninsular perhaps?Happy New Year to you too.besi,salam melangkah ke tahun baru dengan semangat yang diperbaharui.Tie,bab resipi ni memang saya kalah sikit. Tapi kalau ikutkan, lo' lit sejati dan original yang arwah atuk saya buat, teksturnya lagi halus dan rasanya ahh…heavenly!Oldstock,Happy prosperous year to you too!

  43. patungcendana,Selamat Tahun Baru. Cerita yang mana satu. Memang ketinggalan zaman betul kita nih.aShaBuLz,Thanks for the good wishes. Wishing you the same.balqissy,Happy New Year. Yes, let's start everything with a blessing.reActivate,Salam bro. Kuih serabai…keropok inang…baru dengar ni. Kalau ada masa tulis lah sikit pasal kuih-muih eksotika ni. Salam tahun baru.@xim,Salam @xim. Happy New Year to you too.

  44. Naddiea,Kat Pasar Payang ada juga ke? Selalu pergi tapi tak perasan pula ada kat situ. Seberang Takir pun bukannya jauh sangat. Naik bot sampailah ke lo' lit tu.Perantausepi1306,Yang ori punya memang manis. Tapi tak lah semanis nasi manis. Happy New year to you too. Have a great year ahead.Meen Eunos,Salam Meen. Tahun dah berganti tahun, namun hajat mengeteh masih tak kesampaian. Salam Tahun Baru Meen.catz,Salam Tahun Baru catz. Memang sah manis dan sah sedap (bagi yang suka manis)aliff muhammad,salam. memang nampak macam wajik, tapi bukan. kena gi Ganu dan cuba nih.cendawanintim,kenangan menusuk kalbu. Semoga kehadiran sicomel menjadi pemanis untuk mengharungi hari-hari mendatang.JohnJenin,Selamat segalanya Pakcik…Maya,Ni bahasa gapo ni sis? Happy New year to you. Cerita terhangat dah lepas, sekarang dah jadi hangat-hangat tahi ayam je. The whole clan is waiting and anticipating for the death sentence perhaps. Penantian itu suatu penyiksaan…

  45. my mum makes one kind of this rice dish – we call it kuih kepal because it can be molded into shapes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: