Songket, Malam Namat and Koleh lemok

Few days back, I called Che’ (my mom) at my hometown Kuala Trengganu, the land of keropok lekor. My nephew answered the phone and he told me that Che’ was very busy at her kitchen preparing a big feast for the masjid. I was told later the feast was for a special occasion in this holy month, in Ganuspeak we called it ‘malam namat’ with the sabdu at the alphabet of ‘m’.

Again, ‘mlam namat’ brought back many fond memories for me. As we used to enjoy ‘malam namat’ with all the special and exotic gastronomical delicacies at the masjid, which happens only once a year in this holy month of Ramadhan. ‘Gulai itek sekati’ and ‘khesek’ are the most anticipated dishes. But something stuck at the back of my mind and this has really puzzled me. Until now, frankly speaking (and shame on me), I am not sure what ‘malam namat’ is. I don’t have the gut to call my father and ask him what ‘malam namat’ really is.

Yours truly : Malang namat tu mende Ayoh?
(What is malam namat Ayoh?)

Ayoh : mende mung Awang (nama manja🙂, besor jalo tue bake pong dok tahu lagi? (What wrong with you Awang , at this age you still don’t know what malam namat is?)

The prospect of having reprehensible conversation with him, has led me to call my younger sister instead , Cendawanintim (who was with Che’ doing the same kitchen chores) for some clarification.It turn out that ‘malam namat’ is actually ‘malam penamat’ or the day to mark the ‘khatam’ of 30 juzuk of Al-quran, recited from the first day of Ramadhan by the qariah at the masjid. My younger sister told me later that my kampung is among the first to finish (khatam). Bravo and Alhamdulillah.

This afternoon I received a package from a courier service. It was from my Che’. It was a special order from me earlier for the big day. As Che’ is also probably the last remaining traditional Ganu Songket weaver, I have the privilege to choose the ‘songket’ to match with this years color theme. They are for the request and order from my colleagues as well.

I called her again today to inform that the consignment has safely arrived. Again she was very occupied with my other nephews, in her kitchen preparing and cooking a long list of local saliva-dripping kuih, and some are my favourite traditional kuih-muih. Sekaya, koleh kacang, koleh lemok, beker nyor, kuih telinga lembik, kuih bakor, nekbat, kuih tepung bunga, kuih golek abu, tok aji serban, akok and belede. Ahhhhhh…..neleh air liur🙂

30 Responses to “Songket, Malam Namat and Koleh lemok”

  1. macam moreh ke dr sam…?mlm namat tue?

  2. Ooooo…maksudnya malam menamatkan bacaan Quran lah ya….Baguslah tu sebab dia memang guna bahasa Melayu. Kita selalu sebut khatam Quran, tu dah kira perkataan Arab.

  3. hani@debumelukut Says:

    kita pun tumpang terliur jugak nih..nampak gaya weekend ni kena gi buke poso kat ganu dah ni..kite bese jugok gi bukko di Primula tuh..mmg sedap.Dok kire lagi hok makang ais cream goreng kat pantai batu buruk tu..syabas org ganu!

  4. aaah, malang namat! i had to read that a few times to understand it. the ramadhan atmosphere in the kampong is something to be cherished. We hardly feel it here. My children will never understand what ramadhan in the kampong is like. Selamat berpuasa/berbuka!

  5. Pn Kartini Says:

    salam..aduhai..tersenyum sorang bila disebutkoleh kacang, koleh lemok, beker nyor, kuih telinga lembik, kuih bakor, nekbat, kuih tepung bunga, kuih golek abu, koleh lemok, tok aji serban, akok and belede…macam mana ada nama kuih yg tak pernah dgr ni..kena tanya makbonda ni.!!!.:):)

  6. Salam Doc,MG tertanya2 gapo lah doc nak ghoyak kali ni,from the title tak pahe.Now I understand.So , doc dah sampai malam namat?MG lot more to go,at snail pace this year..Selamat berbuka puasa.

  7. baru nak tanya ape tu doc..:)baru ni dengar tau…salam ramadhan doc..ti da tau answerlet us know ek doc…:)

  8. Zareda Norman Says:

    ohh nekbat, lama doh tak makan nekbat. Baru ni zar balik kg cik hubby, begitu banyak kuih muih tradisional yang dijual. Tepung bungkus, talam kolong, dangai.. sedap sedap dan murah

  9. Cahaya hidup Says:

    malang namat dok tahu setarang baroh…komang spana ngoh….."orang mengaji tamat 1 al-quran"doh lopat tikang tak dok ker?mmm…every week balik ganu…berbuka puasa ngan parent…

  10. Dr Sam,mu nih name je oghang Ganu..beso doh ah..! Ngaji mende…?he he he…Aku bace sekali aku boleh agak apa dia Malam NAMAT walaupun aku bukan anak GANU!!……Amboih..atog sakan nu nama kuih bagai!!hari tu bukan dengark kata masuk spital ka??..he he

  11. Kuih "tahi itik" pusaka Tgganu ke Kelate? Kuih muih Melayu kita memang hebat-hebat namanya. I like "badak berendam", but don't know where it originated from. Salam & tahniah, kg Dr menang khatam Quran.

  12. Salang Awang Mesu,Haha typical Ganuspeak short-cut the words. Nammat = penamat. Why don't they use khatang instead?

  13. The Author Says:

    cantiknya songket tu… saya pernah jugak beli songket dari pembuat songket tu sendiri… murah dan cantik…. ni lagi lah sentimental songket tu, buatan Che sendiri….

  14. SalamWaw…i am sure not only your mum…your 'kampung'too has a great influence in you…You should be proud to be anakganu.

  15. SalamNext time…elaborate more on kuih telinga lembek"…or i dare not eat…hahaha

  16. Doc,the songket are really gorgeous!!Baru2 ni balik KT,cik suami nk beli songket.dapat la satu songket hitam dengan benang silver.quite cheap.boleh la.tp doc,nk bezakan songket tenun tangan dengan buatan mesin susah kan?penjual songket yg jujur jer boleh bgtau.alhamdulillah pakcik yg jual songket kat kami tu siap tanya nk yg buatan mesin ke tangan with the price range yg kami nk.last2 dapat jugak songket dgn harga berpatutan.hihihi…

  17. kucingorengemok Says:

    impressed… orang surau baca quran 2 juz sehari ye, baru separuh bulan dah khatam, seronok dengar🙂

  18. Jelesnye..songket satu boleh? Saya pun tak pernah dengar malam namat ni..nganga jugak tadi mula2 baca..

  19. aliff muhammad Says:

    Salam,Doc.This is the first time I read the phrase "malam namat" pondering for moment then yeah, it is khatam al-quran night! Oh, your adik is a blogger too. I think met her before…Ah…for the kueh, I'm going back to Kelantan this hari raya Doc…Hope to stumble upon some of it.Wow! Your mother is a songket weaver! That's great. Is there any of your sibling inherit the craft?

  20. ntahnya…kita bukan org ganu pung tau malam namat tu pebende🙂

  21. this is the first time i read about malam namat. thanks for sharing dr.

  22. besi,malam namat ni kira moreh yang lebih besar dan meriah. Semalam aje dibulan ramadhan ni.xiiinam,begitulah kiranya. Malam khatam Al-quran dibulan Ramadhan. Kalau ganuspeak khatam jadi 'katang,…ish…ish..hani,tahun ni tak sempat lagi berbuka di Ganu. Kalau ada peluang tu bagus juga dapat merasa kuih-muih tradisi yang ada dibulan Ramadhan ni sahaja.Kak Teh,Hi…hi…I have to call several of my siblings and close friends to get the true meaning of that pharase :)You and Abang AG are doing great in the far land in making the Ramadhan very much lively.Selamat beriftar dan besahur.Pn. Kartini,Memang pelik-pelik nama kuih tu. Kadang-kadang tu tak masuk akal pun ada. Tapi sedap. Kuih batang buruk…sedapppp…

  23. madam gold,now that you are reminding me, I have to speed up the pace more. Same boat here. Hope our spirit is still high as ever.mEiZ SHA,Salam Ramadhan almubarak. Sama-sama berkongsi maklumat.Zareda Norman,Maknanya kita kena selalu-selalulah balik kampung ye. Sambil menjenguk orang tua, dapat makanan istimewa.Cahaya hidup,Sabit kate….:)Sedap ahh dapat balik kampung sokmo.

  24. ashley,tu le dia. nasib baik ayoh dok baca blog ni. kalau dok…memang kene sepelet hija :)Sebab tu neleh air liur. Nak makan, pantang pun sakan juga.Temuk,Ha…ha…nok sebut pun dok sampai hati kuih tu. Tapi boleh tahan sedap. Bulan Ramadhan ni tak kelik Kelate ko?Zendra,Salam. Probably 'namat' sounds more acceptable in Ganuspeak…they like sabdu-sabdan in most of the words. (Jettat lidoh)!The Author,Songket buatan tangan memang klasik dan ada keunikan tersendiri. Kalau dapat pergi kekampung yang mengusahakan batik, harganya pun menarik.hazeleyed,Salam. I missed my kampung because I didn't really spend much there. Not until my adolescence year. We lead a nomadic life (father's official job) since I was small.Kuih telinga lembik was also known as kuih tahi telinga with the inti in between the flabby pieces🙂

  25. Naddie,Songket buatan sendiri, mengikut citarasa pembeli. Kalau ke Kedai Payang (Pasar Besar Payang) kat tingkat atas yang banyak jual songket/batik tu ada 4-5 kedai anok beranok sepupu sepapa. Lain kali ghoyat ke ambe kalu nak beli. Dapat harga special – atau terus ke kampung jumpa Che' ambe :)KOG,Alhamdulillah. Semangat seperti itu yang perlu kita teladani dan semai dihati. Baru je merangkak-rangkak ni…Hliza,Sila datang ke Ganu kite Macam-macam pilihan ada :)aliff muhammad,Salam en. aliff. My sister blogged earlier than me. Stumbled upon her blog not long after I started to blog. Good that you've met her.Kelate has many interesting traditional kuih-muih as well. Have a save journey back to your kampung.unfortunately, none of my sibglings, even the ones who are staying in KT learned the secret of the trade. Not that I know.Zue,Nok buat guane setabok :)mizzyN,No problemo.

  26. PerantauSepi1306 Says:

    kuat lagi che Dr Sam ye.. leh memasak bagai.. kalo Dr dok di kapung tu, abih bucit peghuk make kuih banyak do'oh ;p

  27. Salam Doc Awang,Wow… your mom's a songket weaver ye. I've always wanted to see a real traditional weaver in action. Maybe i can drop by your mom's place next time I get the chance to go to KT.

  28. DrSam,koleh lemok tak pernah dengar.wah..siap tempah samping songket..anggun..anggun.nama kuih2 yg u mention tu buat kita nak tau lebih lanjut kuih2 pantai timur. tak lama lagi nak ke ganu, kena buat research dan carik kuih2 ni..kat kedai payang ada ke DrSam?

  29. PerantauSepi1306,Alhamdulillah Che' masih diberi keafiatan. Memang betul tu, kalau balik Ganu cuti Raya seminggu ke, boyeh sokmo perut. Berat badan biasanya naik 1 Kg ;)Oldstock,Salam. My mom always like to have visitors like you. Even if not for the songket, you will be treat with yummilicious traditional Ganu dishes🙂 The place is not very far from the Floating mosques.CATZ,Munkin koleh lemok boleh didapati di Pasar Besar Payang. Atau kalau you venture sikit pasar tradisional lain seperti Pasar Chabang Tiga (dekat losong) atau Pasar Manir. Tapi yang pasti Pasar Kedai Buluh pasti ada. Selamat melawat Ganu.

  30. sue_fingers Says:

    cool songet, can i hav 1?🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: