Prolog sebuah perjuangan

Selamat kembali kawan
aku gembira kamu kembali
untuk bersama meniti hari
ranjau maupun berduri
bertatih, berjalan berlari-lari
ahh…peduli! merangkak pun jadi

Selamat kembali rakan
perjuangan ini
tiada noktah seruan berhenti
tiada batas sana atau sini
namun dimana kita berdiri
emansipasi jati diri
tetap kan hati

Selamat kembali sahabat
kita bercerita bersenda loka
pecah perut bergelak ketawa
kekadang terpesong tersongsang pun ada
tapi aku percaya
tunjang aku, tunjang kamu sama
cuma waktu dan masa tidak derhaka

Selamat kembali sekali lagi
Aku, kamu masih berdiri
buka langkah kanan selang langkah kiri
ada masa kita kita cerita lagi

Nota kaki : nukilan tercetus apabila terserempak kamu mengintai blog ini🙂

54 Responses to “Prolog sebuah perjuangan”

  1. salam….nukilan yg menarik…apa kabar bro…..pray for me..hope semua dipermmudahkan..penat lah..ahahaha

  2. Salam menjadi semakin hebat dr.Sam:~Saya sangat suka entry2 puisi sebegini. Ada kenangan, ada suara hati..ada rindu. Teruskan Dr. ~Saya akan membacanya

  3. salam…dr sam..selamat berblog

  4. Salam DrSam,Hmmm… this is lovely (:-D

  5. errrrrmm… salam kembali.. errrmm

  6. Nice poem…Love it so much,DrSam…So creative of U..:)Hope to hear fr U soon..:)

  7. Doc,that pic..lawa..DSLR baru eh??

  8. Dr Sam, Gembira kak teh membaca nukilan,di pagi hari jam lebih sembilan,apa agaknya yang cetuskan khayalan,namun kalimahnya memberi hiburan.

  9. arsaili,Salam dari kejauhan sahabat. Azam, usaha, doa dan tawakkal. Insyaallah. Kami disini sentiasa berdoa semoga kembali nanti peroleh kejayaan. SRISUFI,Terimakasih kerana suka membaca nukilan yang tercetus spontan. Sebenarnya takut pujian kerana boleh tenggelam dan lemas dengannya. Sama-sama kita bekarya dan berkongsi nukilan seadanya. besi,salam. gembira dengan prestasi Chelsea setakat ini. Mia’s mom,luvely jubbly.. thank you. Hope you are well and everything is fine.guapunyahal,salam dan selamat bercuti.hidup KOKA,thanks mate. still waiting for your cue for our inaugural mengeteh session! Mencari Sinar Bahagia @ Tommy,Yours are nice too! thank you Tom.tchersally,No…no…it was not DSLR. Nikon coolpix. I have decided on what model to snap but still my ‘tabung kamera’ is not ‘matang’ yet. Kak Teh,terimakasih Kak Teh dari kejauhantercetus ilham secara spontanterkenang sahabat yang juga kawansama-sama berjuang disatu medan

  10. For a moment I thought it was meant for me hehehe sebab mengintai blog kat blogroll…..Your pal must have been very special to be worth your creative juices, Doc🙂

  11. Buat byk2 sajak..boleh bukukan..haha

  12. Pakcik jeles bakat yang ada pada DrSam. Cantek sekali diolah ayat ayat, Tak perlu perkataan yang sophisticated pon. Cayalah!

  13. dah lama juga kenal you ni doc, tak sangka pula you ni mat jiwang dan berjiwa seni. Tapi kira ok lah.

  14. Hi doc,no assalamualaikum no hello,just being a peeping Tom?She must have been admiring you secretly kut or she/he is somebody special that make you compose this beautiful poem…A scientist can be a poet at the same time…jealous..jealous..

  15. Zendra,hi..hi..terasa juga. Tapi kalau tak makan lada tu tak mengapa, pedasnya tidak terasa. Anybody I call friend, they are special in their own ways.~Dino~(dah cut-short nick)! Nukilan tidak sehebat pujanggasilap haribulan jadi bahan ketawakemungkinan dibukukan untuk rujukan semataNamun terimakasih syorkan sayaJohnJeninterus terang sebelum demam blog ni tak pernah bernukilan sebeginiBila mula menulis, jari menaritak sangka pula boleh berpuisi :)puspawangiiyelah…awat selama ni tak berpuitis-puitus ye :)madam gold,hi, asm and hello ma’am. I happened to pass by his room and have a peek, saw him too engross reading my blog . (A big NO to peep on another She these days. Couldn’t afford to reactivate my ‘teropong iman’ anymore🙂 A poetic scientist🙂

  16. I lost him. I lost my strength to write too. That explain the ‘absent’ blog that I have right now.p/s: Heart or heart, please cure, please glow. I need my inspiration.😦

  17. Wahhh Dr Sam…Tak sangka berbakat terpendam rupanya….

  18. CAHAYA,Was it the one in Paris? but again, cheer up, get back on your feet, chin up and walk tall! Zue,tak dapat main gamelan, menulis puisi pun jadile.

  19. selamat kembali utk Drsam..

  20. bila nak buat entry gamelan tu pulak

  21. selamat kembali…walau esok akan pergi & mungkin tidak kembali lg..

  22. ada masa, tulislah lagi ^_* [my blog]

  23. Saya suka sajak ni Doc! Ringkas tapi impaknya besar juga ya🙂

  24. zino,sebenarnya nukilan ditujukan kepada seorang sahabat yang baru kembali ke tanahair. Sahabat lama.Zue,cerita gamelan…emmm sepatutnya tuan punya badan lah yang tulis. Lagi ummmph!nahmy,suatu peringatan yang baik.fajridil adha,masa itu begitu cemburu. Insyaallah.Si Penconteng,Sajak spontan. Tq. blog kat sinun masih berhibernasi lagi dengan si kucing comel🙂

  25. salam DrSam.. bait2 puisi saudara pun indah & pnuh dgn knangan.. telus & jujur.. kita ada minat uyg sama.. fotografi.. jnguk2 la blog baru saya http://fotojurnaliman.blogspot.com/ 🙂

  26. Drsam,Dr sgt berbakat menulis nukilan/puisi..kalau rajin menulis mcm ni,boleh buat koleksi dan terbitkan buku….saya akan beli.:).

  27. happy labour’s day!;p

  28. tunjang aku..tunjang kamu semua..kita bersama di bawah bumbungNya..semoga kita terus tetap walau ada pesong..walau ada songsang..

  29. Kamu nampak gembira…Moga terus ceria….

  30. silap tu Dr Sam. Double chin up and walk tall. Haha.Not the one in Paris. The Paris’s pass long time ago. Malaysia punya lagi susah nak keep. :PBBQ apa cerita?

  31. aku kembali kawankembali dengan sepenuh hatibersedia untuk meniti harisanggup menempuh ranjau dan duribertatih, berjalan berlari-larimerangkak juga aku sudikerana kini aku mengertiperjuangan tidak terhenti di sini..selamat menyambut hari pekerja doc…have a nice weekend…re:…ingat nak buat drift kat LPT hari tu…tapi tak jadi, sebab nampak trooper JPJ…hahahaha

  32. finally in bahasa melayu.. huhu..salam dr SAM..Dr di tag🙂

  33. Sajak yg ditulis dgn perasaan Datang daripada idea yg spontanAtas ingatan kepada seorang temanPasti dihati ia meninggalkan kesanIa ringkas dan bersahaja namun mesejnya sampai…

  34. iman daud,terimakasih kerana singgah. Gembira kerana kita mempunya minat yang sama.CATZ,terimakasih diatas dorongan tersebut. Insyaallah, jika ada peluang dan diizinkanNYA. begitupun, jari ini akan terus menulis.YERain,selamat bercuti dan beristirehat.pal7,sememangnya kita mempunyai susur galur yang sama. sama-sama kita berkongsi nukilan.xiinam,kita mencorakkan hari kitajangan yang lain rosakkannyahidup biar gembirabiar bahagiasenyum senantiasaCAHAYA,doube chin tu macam John Travolta ke🙂 croissant dan bahulu memang tak samarasa kedeuanya amat berbezatapi kalau kena gayasedap juga rasanya

  35. patungcendana,dah kembali dari nogori ye. selamat bercuti dan beristirehat.trooper JPJ jangan diajak buat drift, ajak mengeteh kat R&R boleh :)cik_mimie,sesekali menukar seleraapa salahnyaasyik makan nasi pun boring jugarasanya ini tag kali keduanamun terimakasih tidak terhinggadah lama tak jenguk dialam mayaaiseh…masih ingat kat kita :)In the Nite Garden,terimakasih dan ahlan wasahlan mesej sampai kepada tuan punya badan selepas baca nukilan kawan terus ajak keluar belanja makan🙂

  36. aku tak gang dgn orang JPJ…hehehe

  37. re:…ok gak buat antologi…your name pun termasuk dalam list credits…hehehe…

  38. patungcendanageng PJ ok?re: cadangan dan idea yang bagus serta boleh dikembangkan.

  39. wah… touchnya sajak ni doc!!!tulis banyak2 lagi aarrr

  40. kawanfriendspalsi love em toomide

  41. wah, tiba2 teringin croissant pagi2 ni. Hehe.Thanks for the lovely dinner yesterday Dr Sam. Glad that I finally mastered the whole area of Subang Bestari. Haha.😛 Sis Zayda is a great cook.p/s: What’s the name of the tea eh? Sangat sedap la. Teringat2 bila bangun tidur. Where I can get it?

  42. Salam Dr.Sam.Salam jumpa lagi, lama sudah kutidak ke mari.Bukan marah bukan benci.Cuma masa sangat mencemburui.Memang benar aku akui.Landasan kita landasan besi keluli.Walau kekadang terbabas ke tepi.Namun Islam tetap kita imani.

  43. salam..dr sam..thanks a lot sudi lawat blog kedua yang belum siap…heeee

  44. wahhh berpantun pantunala fahmi tak reti la nak berpantun…:)ok fahmi cuba yer.. :)2-3 kucing berlari..mana nak sama si kucing belang..2-3 dapat ku cari ..mana nak sama ngan Dr.Sam sorang.. :)ewahhhh… heheheh gurau jer Dr.Samtq Dr.Sam Ok jumpa lagi yer..🙂

  45. salamz,inspirational…. :)Good thoughts… take care bro

  46. Salam Doc.. First nak cakap I’m so sorry sbb kali neh turun KL x dapat helo2 ngan Doc.. Sbbnya Driver org lain.. hehehe.. lagi pon waktu kat sana pack ngan family business.. mmg x terkejar..kami pon x sempat jumpe kak Maria.. waaaaaaaaaaaa~ next time.. maybe June?? hehehe..Btw, no fon x de la camne nk helo2?? hahahaha.. kem salam sis zayda n family =)

  47. DrSam..U lebih berbakat menulis…:)

  48. DrSAm… nukilan spontan juga menarik dr org negeri kepok lekor. yosh!

  49. Misya,Insyaallah, jika ilham mendatang dan masa mengizinkan.mizie N Naderiey,yes, love them all.CAHAYA,Pas de probleme. Your sense of direction is very good. I guess you are right. In fact even better than any of us in our neighborhood.the tea…come again for a cuppa!Leenoh,Salam pak ngah,masa berlalu memang begitutidak terasa cepatnya berlalubagi yang faham pepatah dahuluemas diumpama nilainya wakturugilah kita jika tertipudidunia yang fana jangan keliruhargai ia jangan dibelengu setiap detik diisi ilmuAimanis,memang dah lama tak boleh access blog sdri. Tidak tahu kenapa, baru sekarang kebetulan terjumpa link baru.

  50. fahmi latiff,memang hebat bakal jutawanserambi mekah negeri naunganjika usaha tidak disiakanberkat doa berkat dorongantawakkal bersama harapansemoga berjaya mencapai impianzafi,Salamz. It seems that Plymouth has many interesting thing to occupy you this summer.SiRibenMerah,Tak apa, dah tak ada rezeki. lain kali kalau ada kelapangan boleh singgah lagi. Cuma melepas sekali lagi le nak merasa tea Korea :)Zue,hi..hi..tengah mengasah bakat yang dah berkarat lama sangat terendam dan terpendam.balqissy,tu le dia. dulu asyik makang keropok lekor sampai lupa nak buat nukilan spontan🙂

  51. salam drpandainya berpuisi.. teruskan berpuisi, supaya tak hilang bakat yang terpendam tu..🙂

  52. ;D indahny Dr. Sam berbahasa..

  53. Nurhani Salwa Binti Jamaluddin,Salam,Jika diizinkanNYA dan ada kelapangan. Terimakasih.PerantauSepi1306,Bahasa medium kata, terluah isi hati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: